Der gik et års tid hvor jeg "haltede" af sted, men efterhånden var nyrefunktionen nået 10%, og det var tid til dialyse. Det blev bestemt (ikke af mig), at jeg skulle i "posedialyse" (peritonealdialyse). Det ville gøre det mulig for mig forsat at passe mit arbejde, samtidig med at jeg slap for den lange transport til og fra sygehuset flere gange om ugen. Princippet i posedialyse er på en måde meget enkelt. Man "hælder" noget væske ind i bughulen - og efter et stykke tid komme væsken til at indeholde affaldsstoffer - væsken bliver til meget tynd "urin". Ved at skifte væsken flere gange om dagen fjerner man affaldsstofferne - som nyrerne normalt ville gøre - fra kroppen. For at man kan hælde væske ind i maven, skal man have lagt et p-kateter. Det er simpelthen en slange, som bliver opereret ind i maven. Den ene ende skal ned i bunden af bughulen, så al væsken kan "suges" ud. Den anden ende stikker ud af maven.

Jeg fik lagt mit p-kateter i januar 2000. Det var ikke en rar oplevelse. For at kateteret virker skal det ligge helt nede i bækkenet. Da jeg vågende efter operationen - skulle jeg bare på toilettet nu. Men det var i virkeligheden kateter der rørte ved nogle nerver. Umiddelbart efter operation skulle kateteret bruges, for at det ikke skulle blive blokeret af blod etc. Jeg blev derfor koblet til en maskine, som først sendte væske ind i bughulen for derefter at suge det ud igen. I den forbindelse stiftede jeg besked bekendtskab med at kateteret kan "nappe". Det der sker er, at når der ikke er mere væske suger kateteret sig fast inde i bughulen. Og det gør meget ondt. Faktisk vil jeg sige, at det er de værste smerter jeg nogen sinde har oplevet. Det gør meget ondt, men det værste er mere måde, det gør ondt på - det gør ondt på en unaturlig måde. Man kan mærke, at det ikke kun er kroppen alene der gør ondt - der er noget ikke kropslig, der er skyld i det. Jeg blev meget bange oven på den omgang - for hvis det var sådan hver gang, ville jeg simple hen ikke kunne tage det.

Efter at kateteret var "skyllet" igennem, skulle såret have ro i nogle uger, før dialysen kunne startes op. Jeg blev indlagt til oplæring. Jeg skulle lære selv at skifte væsken. Den første gang, jeg skulle have væske i, var jeg meget bange. Jeg frygtede, at det ville være lige som efter operationen. Men det var ikke tilfældet - det var helt anderledes og kun forbundet med lidt ubehag. Det værste var følelsen af at have noget i maven - det var faktisk som om at man ikke rigtig kunne trække vejret. Oplæringen bestod i, at jeg sammen men en sygeplejerske selv skiftede væsken nogle gange i løbet af dagen.

I den forbindelse blev jeg klar over at posedialyse er tæt forbundet med høj hygiejne. Det kan være katastrofalt, hvis der kommer bakterier ind i bughulen. Man får så en bughindebetændelse - som er både ubehagelig og livstruende. Alt omkring skifteprocessen handler derfor om at holde alt pinlig rent. Man skal selvfølgelig starte med at vaske hænder og have et rent sted at skifte. Og ellers er grundideen, at alt hvad man rører ved bliver beskidt. Så man må ikke røre direkte ved noget. Hvis man røre direkte ved enden af kateteret, skal lukkemekanismen skiftes (det skete selvfølgelig også for mig et par gange). Hele oplæringen handlede om at lære tingende udenad og gøre alt til en rutine, så den høje hygiejne kunne holdes hver gang. I forbindelsen med oplæringen skulle jeg også lære at lave nogle maveøvelser, så mavemusklerne bedre kunne hold den ekstra væske/vægt på plads. Det var ikke særligt godt organiseret. Det er ikke sjovt at skulle lave mavegymnastik, når man kort forinden er blevet opereret og så med "2 liter ekstra i maven". Jeg skulle selvfølgelig være blevet oplært i maveøvelserne før operationen.

Efter oplæringen kom jeg hjem og skulle pludselig klare det hele alene - det var lidt overvældende i starten men blev hurtig til rutine. Efterhånden som tiden gik, blev antallet af skift og mængende af væske justeret, så jeg blev renset nok. Jeg var så heldig, at jeg stadig havde noget nyrefunktion tilbage - så dialysen skulle kun være en hjælp. Stille og roligt fik jeg det lidt bedre og allerbedst diæten blev ændret og var knap så streng. I starten foretog jeg alle skifterne i hånden på en måde meget simpelt man tager og kobler et posesæt på kateteret. Et posesæt består af en tom pose og en fuld pose. Man smider den tomme pose på gulvet og lukker op for hanen. Væsken i bughulen bliver på denne måde suget ud ligesom når man bruger en hævert. Når der ikke kommer mere væske ud - lukke man det nye væske ind. Det hele tage ca. 30-45 min. Hele tricket er at holde hygiejen. Ud over at skifte væsken skal man også daglig holde området omkring kateter-indgang ren - og man har her konstant en forbinding som skal skiftes daglig.

Efter et lille år med håndskift, var der ikke timer nok om dagen til at fortage alle de nødvendige skift - natten måtte tages til hjælp. Dette skete ved at jeg begyndte at bruge en natmaskine. En natmaskine virker ved at man forbinder kateteret til en maskine - når man går i seng og kobler sig fra igen om morgen. Maskinen fortager så et antal skift i løbet af natten. På en måde var et en behagelighed at bruge natmaskinen. Med håndskift skulle man altid slutte og starte dagen med et skift. Dette slap man for med natmaskinen den også kunne fortage disse skift. Men jeg synes ikke at det var ren lykke at bruge natmaskinen. Det største problem var, at den larmede rigtig meget. Hvordan nogle kan finde på at lave en maskine der støjer som skal stå ved siden af en seng som en person skal sove i - er mig en gåde. Personlig mener jeg at dem som har designet natmaskinen skulle tvinges til at sove ved siden af den resten af deres liv. Et andet problem er at man bliver meget bundt af natmaskinen idet den er indstillet til at kører et bestemt antal timer. Dette betyder, at man ikke bare kan gå lidt senere i seng - hvis man altså ikke kan/vil sove længere dagen efter.

Jeg har aldrig prøvet andet end posedialyse, så jeg kan ikke sammenligne det med hæmodialyse. Men min erfaring med posedialyse er forholdsvis god - måske fordi jeg ikke havde væsentlige komplikationer. Jeg har hørt andre sige, at man har mere frihed med posedialyse - jeg ved ikke rigtig om jeg er enig. Posedialysen var hver dag flere gange om dagen. Det er korrekt at man selv kan flytte lidt rundt på skift etc. Så tingene komme til at passe. Men til sidst ønskede jeg bare en fridag - en dag hvor man ikke var bundet at skift og klokken. Noget som sandsynligvis hjalp mig meget er at jeg er et vanemenneske - jeg er ikke meget for at lave mine vaner om, men når noget er blevet en vane er det ok. Jeg tror ikke at det er let at passe posedialyse sammen med en mere spontan livsstil. Jeg blev aldrig rigtig gode venner med kateteret. Jeg blev ved med at have løbende smerter pga. nerve påvirkninger i bækkenet og det blev ved med at "nappe" under udløb, det hjalp dog når jeg sad i en bestemt stol under skift. Endvidere var der det at have en slange ud af maven. Jeg synes det var meget ubehageligt, når nogle nye skulle se min mave, f.eks. kunne jeg ikke lide at få taget et røntgenbillede pga. de kunne se min slange. Noget andet man skal være klar over er at posedialyse fylder meget rent fysisk. Man skal bruge oceaner af forbindinger, væsker, handsker, sprit etc. Jeg var så heldig at vi kunne have et skifte-værelse - det er ikke noget man lige har i et hjørne i stuen.

Under dialysen gik jeg til en række undersøgelser som skulle afdække om jeg var egnet til transplantion. Lidt groft må man ikke fejle andet end sin nyresygdom. Endvidere blevet det undersøgt om jeg havde anlæg for infektioner alle mulige steder - da infektioner er svære at styre lige efter transplantionen pga. den imumdæmpende medicin. F.eks. fik jeg mine tænder grundig undersøgt, og jeg har hørt om andre, som skulle have "lavet tænder", før de blev godkendt. Jeg fejlede heldigvis ikke noget og blev til sidst optaget på ventelisten.